Přeskočit na obsah

ÚOHS urputně hledá způsob, jak se vyhnout prošetření Drábkovy zakázky

Je to teprve pár týdnů, co jsme ve spolupráci se Student Agency a Nadačním fondem proti korupci napadli u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže smlouvu na dodávku systému pro výplatu sociálních dávek za dvě miliardy korun. Tu se společností Fujitsu Technology Solutions uzavřela bez výběrového řízení ministerstva vnitra a práce a sociálních věcí. Naivně jsme se domnívali, že úřad bude bryskně jednat, má-li možnost zabránit plnění nezákonně uzavřené dvoumiliardové smlouvy. A oni vystartovali opravdu hbitě. Ovšem po dodavateli, který návrh podal.

Úřad nelenil, zahájil správní řízení a začal nám ukládat povinnosti, jako když bičem mrská. Nejprve požadoval seznam referenčních zakázek realizovaných Student Agency. Dali jsme mu je (viz vyjádření níže). Jančurova firma se stará o velké internetové portály na prodej letenek, jízdenek i dovolených. Pečuje i o vnitřní infrastrukturu ICT několika miliardových firem. To však úřad zjevně neuspokojilo, protože v dalším kole (viz usnesení níže) chtěl doklady o aktivní účasti ve výběrových řízeních (vyjma zakázek, které jsme již uvedli), autentické dokumenty o tom, že Student Agency v době zadávání veřejné zakázky aktivně podnikala v oblasti poskytování software a údaje o jejím obratu v oblasti informačních systémů za posledních pět účetních období. Jinak řečeno, úřad začal velmi podrobně lustrovat způsobilost Student Agency pro plnění veřejné zakázky.

Úřad vystupňoval nátlak na toho, kdo poukázal na nepravosti, přitom ani neuvádí, proč mu nestačí informace, které jsme mu již předložili. Bez dalšího je zcela pomíjí. Postup správního orgánu je nepředvídatelný, netransparentní a zcela nestandardní. Absurdnost situace, hraničící se šikanou, obzvláště vyniká ve světle toho, že žádná veřejná zakázka nebyla vyhlášena, ani neproběhlo žádné zadávací řízení. Příslovečnou třešničkou na dortu je, že doklady, které chce úřad od Student Agency, by nemohl žádat ani samotný zadavatel, pokud by vyhlásil řádné zadávací řízení. Požadavky úřadu totiž významně překračují rámec toho, co mohou podle zákona chtít zadavatelé po soutěžících při prokazování kvalifikace.

Cíl počínání předsedy Rafaje a jeho podřízeného Jana Lízala, který usnesení vydal, je přitom zřejmý. Snaží se „dokázat“, že Student Agency by zmíněnou zakázku nemohla plnit a že tedy nebyla oprávněna navrhovat zákaz plnění ze smlouvy. Pak by mohli celé správní řízení formálně smést ze stolu a vůbec se Drábkovou a Šiškovou zakázkou nezabývat.

Podtrženo a sečteno, je tu zmanipulovaná veřejná zakázka za dvě miliardy. Pak je tu úřad odpovědný za dohled nad zákonností veřejných zakázek. A taky dodavatel, který našel odvahu na nepravost oficiálně upozornit. Kdo by čekal, že úřad důsledně a nekompromisně prošetří postup zadavatele, velmi by se zmýlil. Úřad raději obrátil svoji úřední moc proti dodavateli a hledá cestu, jak nezákonně uzavřenou smlouvu zachovat při životě.

Dokumenty:

STUDENT AGENCY Vyjádření dodavatele (MPSV)

ÚOHS Usnesení proti Student Agency (MPSV)

Přihlaste se k odběru článků. Jednou za čas pošleme výběr těch nejzajímavějších.

sdílejte článek
Martin Kovařík

Martin Kovařík

Partnerem INDOC od roku 2002, ve veřejných zakázkách od roku 1997. Praxi zahájil ve státní správě, kde přezkoumával postupy zadavatelů veřejných zakázek. Také díky tomu se specializuje především na zadávací proces a obranu proti nepravostem ze strany zadavatelů. Krok za krokem provádí klienty úskalími jednotlivých tendrů tak, aby jejich nabídky měly co největší šanci na úspěch. Jeho doménou je argumentace, zejména tam, kde je nutné obhájit pozici klienta v zadávacím řízení. Absolvoval Stavební fakultu ČVUT v Praze.