Přeskočit na obsah

ÚOHS zdržuje kauzu pražského osvětlení

Štítky:

Čtyři měsíce „zkoumá“ antimonopolní úřad postup Hlavního města Prahy ve veřejné zakázce na správu a údržbu městského osvětlení. Tedy dvakrát tak dlouho, než má. Podle zákona musí totiž rozhodnout do dvou měsíců. Stížnost na město podal náš klient – sdružení firem kolem ID Stavby group, který byl vyloučen za mimořádně nízkou (rozuměj správnou) cenu. Ačkoli pro ÚOHS není příznačná rychlost práce, obvykle ve 4 měsících dokáže rozhodnout. Je tento případ něčím zvláštní?

Na první pohled to tak nevypadá, pomineme-li fakt, že zadavatelem je pražský magistrát, který se v minulosti vyznamenal řadou problematických veřejných zakázek. Lhůty pro vyjadřování účastníků řízení a navrhování důkazů skončily téměř před dvěma měsíci. Úřad tak má už dávno k dispozici vše, co k rozhodování potřebuje. Nic tedy objektivně nebrání tomu, aby rozhodnutí bylo vydáno. Pracuje pomalu referent, který má případ přidělen? Nebo zdržuje místopředsedkyně úřadu, která rozhodnutí podepisuje? Existuje snad nějaký důvod vydání rozhodnutí oddalovat? Dnes jsme podali k předsedovi úřadu žádost o uplatnění opatření proti nečinnosti a očekáváme, že zjedná nápravu.

Přihlaste se k odběru článků. Jednou za čas pošleme výběr těch nejzajímavějších.

sdílejte článek
Martin Kovařík

Martin Kovařík

Partnerem INDOC od roku 2002, ve veřejných zakázkách od roku 1997. Praxi zahájil ve státní správě, kde přezkoumával postupy zadavatelů veřejných zakázek. Také díky tomu se specializuje především na zadávací proces a obranu proti nepravostem ze strany zadavatelů. Krok za krokem provádí klienty úskalími jednotlivých tendrů tak, aby jejich nabídky měly co největší šanci na úspěch. Jeho doménou je argumentace, zejména tam, kde je nutné obhájit pozici klienta v zadávacím řízení. Absolvoval Stavební fakultu ČVUT v Praze.