Přeskočit na obsah

Applebyho duch vládne na ÚOHS

Šéf ÚOHS Petr Rafaj je evidentně obdivovatelem sira Humphrey Applebyho, imaginárního ředitele britské státní správy.

Dnes opět překonal sám sebe, když zrušil rozhodnutí z loňského listopadu, jímž ÚOHS zabránil účelovému zrušení soutěže na vypracování znaleckého posudku veřejných ICT zakázek zadaných Lesy ČR. Tímto dnešním rozhodnutím vrátil tedy věc k novému projednání a tak jsme po devíti měsících znovu na startu.

A jaká že je hlavní myšlenka dnešního rozkladového rozhodnutí? Pokud bychom se ji snažili hledat opravdu usilovně, mohla by znít asi takto: „Účelové zrušení nelze považovat za protizakonné, jelikož není dostatečně jasné.

Snad je to, milí čtenáři, dostatečně jasné aspoň vám.

Na rozdíl od činů fiktivního sira Humphreyho, který dožil svůj život v ústavu pro duševně zmatené, jsou dopady počinů páně předsedových zcela hmatatelné. ÚOHS bude případ zkoumat znovu od začátku. Samotné rozkladové rozhodnutí snad ani nestojí za podrobný rozbor, a tak jen ochutnávka použité rétoriky, která připomíná ptydepe nejvyšší úrovně:

K tomu, aby však Úřad mohl dle zákona posuzovat, zda u důvodů zrušení zadávacího řízení uvedené zadavatelem skutečně lze skutečně konstatovat, že naplňují výše uvedený judikatorní závěr, je Úřad povinen nejprve zhodnotit, zda odůvodnění zadavatele je natolik konkrétní, aby v něm bylo možno identifikovat konkrétní okolnosti a důvody zrušení zadávacího řízení. Jsou-li zadavatelem konstatovány v rozhodnutí o zrušení okolnosti vedoucí ke zrušení zadávacího natolik konkrétně, aby bylo možné ve správním řízení přezkoumat, zda skutečně nastaly, je rozhodnutí zadavatele zcela určité, tedy i přezkoumatelné.

Pro opravdové znalce, kteří jsou zároveň nadáni otrlou povahou, dáváme k dispozici celé rozhodnutí.

Rozhodnutí předsedy ÚOHS – Lesy ČR

Přihlaste se k odběru článků. Jednou za čas pošleme výběr těch nejzajímavějších.

sdílejte článek
Martin Kovařík

Martin Kovařík

Partnerem INDOC od roku 2002, ve veřejných zakázkách od roku 1997. Praxi zahájil ve státní správě, kde přezkoumával postupy zadavatelů veřejných zakázek. Také díky tomu se specializuje především na zadávací proces a obranu proti nepravostem ze strany zadavatelů. Krok za krokem provádí klienty úskalími jednotlivých tendrů tak, aby jejich nabídky měly co největší šanci na úspěch. Jeho doménou je argumentace, zejména tam, kde je nutné obhájit pozici klienta v zadávacím řízení. Absolvoval Stavební fakultu ČVUT v Praze.