Přeskočit na obsah

Hochtief rozjel rekonstrukci Státní opery

Společnost HOCHTIEF CZ naplno rozjela miliardovou rekonstrukci Státní opery v pražské Wilsonově ulici. Douholetý klient INDOC „nadvakrát“ zvítězil v silně obsazeném tendru. V sedmi podaných nabídkách se soutěže zúčastnilo celkem 14 firem, neboli většina z těch, kdo na českém stavebním trhu něco znamenají. V pátek 17. února 2017 zamítl antimonopolní úřad návrh na předběžné opatření zakazující uzavřít smlouvu, který podalo uskupení firem kolem Metrostavu. A v pondělí 20. února byla uzavřena smlouva mezi Národním divadlem a HOCHTIEF.

Není překvapením, že o prestižní stavební zakázku s odhadovanými náklady 933 mil. Kč byl od počátku živý zájem. S ohledem na stavební a technologickou náročnost stavby, jejíž součástí je mimo jiné i řada restaurátorských prací, stanovilo Národní divadlo náročné kvalifikační podmínky. O zakázku se tak mohli ucházet jen ti nejlepší, vyhrát měl nejlevnější z nich. Celkem bylo podáno sedm nabídek, které byly vyhodnoceny jako vyhovující. Nejnižší cenu cca 860 mil. Kč nabídl HOCHTIEF, a zadavatel jej 29. srpna 2016 vybral jako vítěze tendru. Podle očekávání následovaly několikeré námitky zpochybňující jeho kvalifikaci. Zadavatel jim z procesních důvodů (ve stanovené lhůtě neměl šanci prověřit všechna namítaná trvzení) vyhověl a znovu podrobně posoudil kvalifikaci všech účastníků tendru. Závěr byl shodný – všichni splnili soutěžní podmínky a vítězem je HOCHTIEF. Druhé rozhodnutí o výběru spatřilo světlo světa 19. prosince 2016.

Opakované rozhodnutí o přidělení zakázky bylo znovu napadeno, vesměs podobnými argumenty. Národní divadlo tyto námitky zamítlo, a uskupení firem v čele s Metrostavem (v soutěži skončilo na pátem místě) se následně obrátilo se stížností na ÚOHS. Současně požadovalo předběžné opatření zakazující uzavřít smlouvu až do konečného rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten se dokázal v poměrně krátké době seznámit s rozsáhlou dokumentací vedenou k zadávané zakázce a nezískal pochybnost o správnosti postupu Národního divadla. Předběžné opatření proto nevydal. Dne 20. února 2017, doslova do roka a do dne od zahájení tendru, byla uzavřena smlouva o dílo.

Držíme palce, ať všechno klapne, a Státní opera ať brzy vypadá tak, jak si právem zaslouží!

Přihlaste se k odběru článků. Jednou za čas pošleme výběr těch nejzajímavějších.

sdílejte článek
Martin Kovařík

Martin Kovařík

Partnerem INDOC od roku 2002, ve veřejných zakázkách od roku 1997. Praxi zahájil ve státní správě, kde přezkoumával postupy zadavatelů veřejných zakázek. Také díky tomu se specializuje především na zadávací proces a obranu proti nepravostem ze strany zadavatelů. Krok za krokem provádí klienty úskalími jednotlivých tendrů tak, aby jejich nabídky měly co největší šanci na úspěch. Jeho doménou je argumentace, zejména tam, kde je nutné obhájit pozici klienta v zadávacím řízení. Absolvoval Stavební fakultu ČVUT v Praze.